Home » Biodanza

Wat is Biodanza?

Biodanza betekent ‘de dans van het leven’. Het is een methode tot integratie, die bedacht en ontwikkeld is door Rolando Toro Araneda. Het is een vorm van dansexpressie, een vrije dansvorm die z’n oorsprong vindt in Zuid-Amerika.

De methode van biodanza werkt door de samenhang tussen muziek, dans en uitleg bij die dans. Het is een praktische methode die ons helpt bij onze kern te komen. Bij elke dans of oefening in biodanza hoort bepaalde muziek en bepaalde lichamelijke bewegingen die door de muziek wordt ondersteund en gestimuleerd. Samen met de uitleg van de dans zal dit een vivencia (Spaans voor ‘een intense ervaring in het hier en nu’) oproepen. Het ‘leren’ in biodanza gaat door te voelen en te ervaren, via de ervaring in het lichaam. Het spreekt een ander soort weten, een oerkennis in onszelf aan die we door de dans herstellen. Door het beoefenen van biodanza kunnen we weer in contact komen met onze oorspronkelijke, onbevangen en energieke manier van leven. Leren we om uitdrukking te geven aan onze ware identiteit. 

Biodanza heeft als doel het niveau van gezondheid te verhogen, communicatie te ontwikkelen en creativiteit te stimuleren. Elke deelnemer wordt uitgenodigd om zijn eigen vitale reacties en vorm van expressie te ontdekken.

In biodanza wordt zoveel mogelijk de nadruk gelegd op datgene wat ons plezier geeft en ons goed doet. Want we gedijen immers het beste onder positieve omstandigheden. Biodanza is een weg naar levensvreugde. Een uitnodiging om te dansen en het plezier daarvan te beleven!

 


Rolando Toro over Biodanza

Hieronder vind je een aantal (vrij vertaalde) uitspraken en citaten van Rolando Toro Araneda (Chili, psycholoog en medisch antropoloog, 1924-2010), over biodanza. Hij was docent, hoogleraar, dichter en schilder en is de grondlegger en ontwikkelaar van biodanza.

“Biodanza is de poëzie van menselijke ontmoeting. Biodanza is een systeem van integratie van het menselijke potentieel. De kern van Biodanza is een diepgaand respect voor het hele leven. Wij zijn licht, liefde, moed, schoonheid. Als we bij andere mensen zijn, kijken we vaak niet in hun hart. We nemen vaak het geluk, het verdriet, het lijden niet waar – we kijken zelden echt naar de ander. Wanneer we dat wel doen, realiseren we ons dat we allemaal waardevol zijn en deel uit maken van het groter geheel. Die realisatie verandert de manier waarop we ons leven leiden. Dat is de essentie van Biodanza.”

“Biodanza is een ingrijpend wereldwijd systeem, dat ons potentieel wekt om het leven volledig te leven. Het gaat om verliefd worden op het leven. Dit betekent een verdieping in de liefde voor onszelf, onze verbinding met anderen, met de natuur en alles wat door beweging en muziek is!

“Je verlangen en moed om te leven nemen toe. De relatie met je partner, vrienden en ouders verbeteren. Je hebt meer toegang tot liefde. Je creatieve krachten worden aangewakkerd. Je hebt meer energie voor werk en studies. Je bent gelukkig met jezelf en je zult de kwaliteit van je leven zien verbeteren.”

“Biodanza wil een nieuwe manier van leven onderzoeken, waarbij onze gevoeligheid, die ingeslapen is, gewekt wordt. Ze wilt de aanwezigheid van iemand vieren en voelen hoe mooi het is om iemand echt te ontmoeten.”

“Biodanza nodigt ons uit intens te genieten van het moment. Als we in het hier en nu zijn, dan is het leven prachtig en is elk moment vol van verrukking, betovering. Biodanza is in feite het opnieuw ontdekken van liefde.”

“Mijn doel is om de hele planeet te laten dansen.”


 

O dag, sta op…! De atomen dansen,
de zielen, verloren in de extase, dansen.
Nu dit gegeven is, geeft ook de hemelboog zich over aan een dans.
Ik zal je in het oor fluisteren waarheen deze dans leidt.
Alle atomen in de lucht en de woestijn zijn,
begrijp me goed, even verliefd als wij.
En ieder van hen, gelukkig of ongelukkig,
wordt verblind door de zon van de onbeperkte ziel.

– Rumi

“Dansen is een van de aangeboren vermogens van de mens, evenals zingen en schreeuwen. De eerste kennismaking met de wereld is de beweging, waar we nog eerder mee kennismaken dan het woord. De dans vind de oorsprong in het diepst van ons wezen. Ze is de beweging van het leven, van intimiteit: ze is de impuls die leidt naar eenheid en naar verbondenheid met de soort.

Een biodanzasessie is een uitnodiging om deel te nemen aan de kosmische dans waarvan de dichter Rumi spreekt.”

– Rolando Toro

 


Ter illustratie nog een prachtig filmpje over biodanza met ouderen en kinderen. Biodanza, de poëzie van de ontmoeting.

Voor meer informatie over dit initiatief, neem een kijkje op de website van Vrienden van Biodanza


 Nieuwsgierig? Meld je aan voor een proefles en dans eens mee op woensdagochtend!